آی مت چیست؟
آی مت یعنی “من ریاضی را دوست دارم” روشی جهت آموزش مفاهیم پایه ریاضی، به کودکان 3 تا 7 سال است. این روش از طریق غنی سازی محیط آموزشی (بازی، داستان، نمایش خلاق، شعر، فعالیت های آموزشی گروهی و … ) مهارت های شناختی کودکان را افزایش می دهد و کودک را آماده ورود به آموزش های رسمی می کند. آموزش های این سیستم به صورت سلسله مراتبی و با توجه به مراحل رشد شناختی کودک توسط متخصصین طوری طراحی شده است که کودک در عین حالیکه بازی و تفریح می کند مفاهیم پایه و اصلی ریاضی را هم درک می کند. در این سیستم تمامی مفاهیم به صورت عینی و لمسی منتقل می گردد و دوره کاملاً کودک محور بوده و مدرس بیشتر یک هدایت گر است.
مهمترین مزیت آی مت نسبت به روش های دیگر آموزش چیست؟
سیستم iMaths علاوه بر غنی سازی محیط آموزشی و پویایی آن (به صورت تعاملی با نیازهای متفاوت هر کودک، و نه آموزش استاتیک)، ضمن کاهش اضطراب ریاضی کودکان و افزایش مهارت های شناختی آنان، از روش پلکانی بهره می برد که طی آن آموزش ها علاوه بر چینش ساده به مشکل، آموزش های قبلی را نیز پوشش داده و کودک بدون هیچ گونه احساس فشار و یا دلزدگی، مطالب ساده و پیشرفته ریاضی را از طریق بازی، داستان، شعر و نمایش هایی که اکثرا خودش بازیگر آن است می آموزد.
طول دوره iMaths چه مدت است؟
iMaths متشکل از سه دوره است؛ دوره مقدماتی با کیف قرمز، دوره متوسط با کیف آبی و دوره پیشرفته با کیف سبز آموزش داده می شود. محتوای هر کیف ابزارهای کمک آموزشی ریاضی و کتب مربوطه است که طراحی آن مختص سیستم iMaths می باشد. هر دوره شامل چهار ترم است و هر ترم 20 جلسه طول می کشد. کلاس ها به صورت 2 جلسه یک ساعته در هفته برگزار می شود. حداکثر تعداد کودکان هر کلاس در دوره مقدماتی 12 نفر و در دوره های متوسط و پیشرفته تا 16 نفر قابل افزایش است. تقویم و برنامه آموزشی ترمیک را میتوانید در سایت www.farsimaths.ir ملاحظه فرمایید.
آیا iMaths در شهر من هم برگزار می شود؟
جهت اطلاع از شعب شهر خودتان می توانید به سایت www.farsimaths.ir مراجعه نموده و از طریق تماس تلفنی با نمایندگی استان و یا مراجعه به مراکز آموزشی در سایت استان مربوطه نزدیک ترین شعبه به محل سکونت خود را انتخاب نمایید.
مربیان iMaths چه شرایطی باید داشته باشند و چگونه آموزش می بینند؟
متقاضیان دو با احراز دو شرط اصلی وارد سیستم آموزشی به عنوان مربی می شوند: 1. حداقل دو سال سابقه کار مفید با کودک داشته باشند. 2. حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی است. البته رشته های روانشناسی، علوم تربیتی و آموزش ابتدایی از اولویت برخوردارند. مربیان پس از گذراندن کلاس های آموزشی و دوره های کارورزی، در صورت کسب حد نصاب امتیاز، وارد سیستم آموزشی می شوند. مربیان هر ترم از طریق موسسه و اولیا در مولفه های ارتباط صحیح با کودکان، رعایت اصول صحیح استاندارد های دوره و خلاقیت و نوآوری مورد ارزیابی قرار می گیرند. همچنین دوره های بازآموزی و آشنایی با یافته های جدید علمی در حوزه کودکان در قالب کارگاه های تخصصی برای مربیان برگزار می گردد که نمونه هایی از این دوره ها را در قسمت اخبار سایت می توانید ملاحطه فرمایید.
موسسه عطرک از چه نهادها یا سازمان هایی تائیدیه یا مجوز دارد؟
سازمان بهزیستی کل کشور، دفتر تکنولوژی آموزشی وزارت آموزش و پرورش، دفتر مطالعات و پژوهش های وزارت آموزش و پرورش و دبیرخانه یونیسکو در ایران.
آیا تحقیقی انجام شده که نشان دهنده نتایج مثبت آموزش مفاهیم پایه ریاضی در دوره 3 تا 7 سالگی باشد؟
پژوهش های متعدد تاثیر مثبت آموزش مفاهیم پایه ریاضی(در قالب بازی، داستان، شعر، نمایش و …) را در دوره 3 تا 7 سالگی بر رشد شناختی و کاهش اضطراب ریاضی کودکان نشان داده است. نتایج این تحقیقات حاکی از آن است که کودکان در دوره های بعدی تحصیل عملکرد بهتری داشته و موفق ترند. نتایج اجرای طرح به صورت پایلوت در ایران(شروع اسفند ماه 93) نیز، این یافته ها را تائید کرد.
آیا کودکان در کلاس های آی مت تکلیف منزل هم انجام می دهند؟
از آنجا که I-Maths بر غنی سازی محیط آموزشی تاکید دارد، برخلاف سیستم های سنتی آموزش که کتاب محور آموزش هاست، در این سیستم کتاب تنها به عنوان مکمل آموزش های خلاقانه و شاد معلم به حساب می آید. لذا کتاب های آی مت با طراحی خاص خود مانع از دلزدگی و خستگی کودک شده و صفحات کتاب متناسب با تعداد جلسات، جذاب، و با تکیه بر مهارت های تفکر هستند. یکی از مشکلات فراگیر در امر آموزش کودکان سراسر دنیا، دلزدگی و سختی ریاضی است. محققان ثابت کرده اند که انجام تکالیف سخت یا متعدد جایگزین آموزش بهینه نیست و تنها منجر به تنفر کودکان از ادامه آموختن می شود. این مسئله در کودکان پیش از دبستان که هنوز نیاز به بازی و تفریح دارند و تقید به کلاس را نیاموخته اند مهم تر است. کودکان در کلاس های iMaths ریاضی را همچون بازی و به آسانی می آموزند بدون آنکه دلزده و خسته شوند. لذا تمام فعالیت ها در زمان کلاس است و تکلیفی در منزل وجود ندارد. اما ساختار کار به گونه ایست که کودک خود علاقه مند است تا آموخته های خود را در زندگی روزمره بکار گیرد و در این قسمت والدین می توانند همراهان خوبی باشند.
آیا در آی مت کودکان مورد آزمون قرار می گیرند؟
از آنجا که یکی از اهداف iMaths، جلوگیری از اضطراب و ترس ریاضی است، کودکان مورد آزمون رسمی قرار نمی گیرند. مدرس iMaths به عنوان یک هدایت گر و تسهیل گر رشد شناختی کودک (و نه یک معلم) عمل می کند. لذا در سیستم iMaths بازنده و صحیح و غلط وجود ندارد. کودک خود درک و کشف می کند. معلم iMaths هر کودک را با روش های خلاقانه متعدد، جهت یادگیری مباحث مطرح شده در کتاب راهنمایی می کند. بنابراین هیچ کودکی از سیستم iMaths دست خالی خارج نخواهد شد. مربی به صورت غیر ملموس و بدون اینکه کودک متوجه باشد روند رشد و پیشرفت او را مد نظر دارد و در صورت لزوم به والدین گزارش می دهد. در این سیستم چیزی به نام تجدید دوره وجود ندارد مگر در شرایطی که غیبت کودک زیاد است یا شرایط ویژه که با نظر مشاور موسسه و مربی به والدین پیشنهاد تجدید دوره خواهد شد.
در iMaths چه چیزهایی آموزش داده می شود؟
آموزش های iMaths بر مبنای استاندارد های بین المللی است و شامل دو محور اصلی است: 1. آشنایی با زبان ریاضی(Math language) و کاربرد آن: این زبان نه تنها شامل واژه های ریاضی مانند: عدد، الگو، دایره و علائمی مثل + – = است. بلکه مفاهیمی مثل: فاصله(بین، بعدی، کنار) مجموع(باهم، کلاً و همگی) پیش بینی(ممکن، شاید، حتماً) و ارزیابی(اشتباه، صحیح، دقت) را نیز شامل می شود. این برنامه بچه ها را ترغیب به مهارت بحث کردن می کند. برای داوطلب شدن در بحث بچه ها اول باید درست شنیدن صحبت های هم گروه های خود را یاد بگیرند. تا بتوانند مطلب را دنبال کرده و نظرات خود را در خصوص دلایل ارائه شده توسط دیگران ارائه دهند. محور اصلی دوره برانگیختن بچه ها برای توسعه مهارت فکر کردن و پروراندن این خصوصیت است. فرصت های زیادی برای بچه ها ایجاد می شود برای بیان اینکه آنها چه فکر می کنند، چه انجام می دهند، چرا این کار را انجام دادند، و استفاده از اطلاعات بدست آمده از تجربیات انجام شده برای تصمیم سازی. در بعضی از قسمت های این برنامه از بچه ها خواسته می شود که بر اساس مشاهداتشان حدس هایی بزنند و بعد به دنبال مثال هایی بگردند که حدس آنها را تایید یا رد کند. شباهت ها و تفاوت ها را پیدا کنند و دریابند که چندین راه حل ممکن است برای یک مسئله وجود داشته باشد(همیشه اولین راه حل بهترین راه حل نیست). 2. درک عدد(Number sense): بایستی دقت داشت که درک عدد یک مفهوم کلی است و با شمارش عدد فرق دارد. درک عدد خود شامل حوزه های مختلف از جمله موارد ذکر شده در زیر است که همه این مباحث به صورت سلسله مراتبی و با توجه به مراحل رشد شناختی کودک در قالب بازی، نمایش خلاق، شعر و قصه در iMaths ارائه شده است. اعداد و کاربرد آنها، تناظر یک به یک، طبقه بندی و مرتب کردن، الگوها و جبر، اشکال هندسی و درک فضایی، اندازه گیری ها، تحلیل داده ها و احتمالات و حل مسئله.
آیا آموزش های آی مت باعث پرورش و شکوفایی خلاقیت کودکان می شود؟
واقعیت اینست که خلاقیت آموزش دادنی نیست. مربیان و والدین بزرگترین خدمتی که می توانند به کودکان بکنند اینست که مانعی برای خلاقیت ایجاد نکنند. کلیه مباحث در iMaths به گونه ایست که فرصت را برای شکوفایی کودکان فراهم می کند. شعار iMaths اینست که خداوند همه کودکان را خلاق آفریده و فقط باید شرایط شکوفایی ایجاد شود. برای اطلاعات بیشتر به سایت www.farsimaths.ir مراجعه فرمایید.
آیا آموزش های iMaths می تواند باعث ارتقاء هوشبهر کودکان شود؟
تحقیقات نشان داده است که دوران پیش از دبستان، دوران طلایی رشد و گسترش ارتباطات سلول های مغزی در کودکان است، دورانی که دیگر تکرار نخواهد شد. محیط آموزشی غنی در رشد ظرفیت ذهنی کودک (هوشبهر) تاثیری مهم و قوی دارد به طوریکه کودکانی که آموزش های بهتری دریافت می کنند و تجربه های غنی تری دارند، در آزمون های هوشی نمره ی بالاتری می گیرند. iMaths با ایجاد یک محیط آموزشی غنی و برانگیزاننده کارآیی مغزی کودکان را افزایش می دهد. علاوه بر هوشبهر(IQ) به دلیل فعالیت های گروهی و تعاملات کودکان، هوش هیجانی(EQ) نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
آی مت غیر از آموزش مفاهیم ریاضی چه تاثیرات دیگری دارد؟
محیط آموزشی آی مت و محتوای آن به نحوی است که علاوه بر پرورش مهارت های اجتماعی کودک، با دادن بازخوردهای مناسب و مثبت به افزایش اعتماد بنفس و عزت نفس کودک کمک کرده و همچنین از طریق کار با ابزارهای آموزشی حواس مختلف کودک، مهارت های حرکتی، دقت دیداری، و تمرکز کودک را نیز تقویت می کند.
چطور می توانم از پیشرفت فرزندم در iMaths اطلاع پیدا کنم؟
در جلسات دهم و بیستم هر ترم، فرم های ارزشیابی کودک توسط مربی تکمیل شده و در اختیار والدین قرار می گیرد. لازم به ذکر است که این ارزیابی به صورت غیر ملموس است و در طی دوره (نه در یک مقطع) توسط مربی صورت می گیرد. در این ارزشیابی جنبه های آموزشی در کنار رشد اجتماعی کودک مورد بررسی قرار می گیرند و در طول زمان والدین می توانند پیشرفت کودکشان را متوجه شوند.
آموزش های iMaths در یادگیری ریاضیات دوره ابتدایی و دبیرستان تاثیری دارد؟
از آنجا که روش تدریس در مدارس ابتدایی و دبیرستان، تئوریک و غیرعملی بوده و همچنین در دوره ابتدایی کمتر از وسایل کمک آموزشی و آموزش خلاق استفاده می شود، کودکان دچار دلسردی و گاهاً نفرت از ریاضی می شوند و یا کاربرد مطالب ریاضی را در زندگی متوجه نشده و تنها به حفظ طوطی وار آنها اکتفا می کنند. هدف سیستم iMaths آموزش عمیق مطالب ریاضی با استفاده از روش خلاقانه و شاد است تا کودکان در آینده تحصیلی خود با ریاضی بیشتر انس گیرند. پژوهش های زیادی وجود دارد که نشان می دهد آموزش مفاهیم پایه در یک محیط غنی در این دوره باعث عملکرد بسیار مطلوب در دوره های بعدی شده است. از جمله تحقیق دانکن و همکاران(2007( که بیان می دارد: نمرات پیشرفت ریاضی در سال های آغازین زندگی پیش بینی کننده معنی دار و دقیق نمرات ریاضی و نمرات خواندن و درک مطلب در دوره های بعدی تحصیل بوده است. برای اطلاعات بیشتر به کتابخانه iMaths در سایت www.farsimaths.ir مراجعه فرمایید.
آیا آموزش های I-Maths در ذهن کودکان ماندگار است؟
در توضیح این مطلب توجه به چند نکته لازم است: اولا در ذهن انسان و بخصوص کودکان، تنها مطالبی باقی می مانند که مفهومی آموخته شده باشند. توقع می رود که آموزش های iMaths نیز چون به شیوه عملی و خلاقانه به کودکان آموخته می شوند در ذهنشان ماندگار باشد دوماً در سیستم iMaths کودکان خود معلم و کاشف هستند و چیزی به روش آموزش سنتی به ذهن بچه ها تزریق نمی شود. سوماً کتاب های iMaths به شکلی طراحی شده اند که مطالب در سه دسته جدید، مروری و پیشرفته آموخته های قبلی است تا هیچ مطلبی در ذهن کودکان بدون تمرین و ارتباط با مطالب قبلی باقی نماند.
آیا iMaths روی بقیه درس ها هم به اندازه ریاضی تاثیر دارد؟
در خصوص درک مطلب و خواندن گزارشات متعددی وجود دارد که آموزش مفاهیم پایه بسیار موثر است. اما تاثیر مستقیم iMaths بر یادگیری دیگر علوم و مفاهیم درسی در ایران مورد بررسی قرار نگرفته است(چند تحقیق در حال طراحی است) اما مشاهدات مربیان و گزارشات والدین حاکی از بالا رفتن تمرکز و دقت کودکان، ارتقاء مهارت فکر کردن، هماهنگی بیشتر چشم و دست، درک فضایی و افزایش علاقه مندی به آموختن است که می تواند مقدمه پیشرفت در دیگر دروس باشد.
آیا شیوه آموزش در iMaths با شیوه آموزش و پرورش تفاوت دارد؟
همانطور که در پاسخ های قبلی توضیح داده شد شیوه ی آموزش در آی مت باعث عمق بخشیدن به یادگیری مفاهیم ریاضی از طریق غنی کردن محیط است. از آنجا که iMaths تمامی مفاهیم اساسی ریاضی را پوشش داده و قدم به قدم کودکان را با روش های خلاقانه و شاد به سوی یادگیری هدایت می کند، نه تنها با شیوه آموزش و پرورش تضادی ندارد، بلکه مکمل آن نیز می باشد.
چگونه می توانم از محتوای آموزشی هر ترم مطلع شوم؟
مربیان آی مت در ابتدای هر ترم محتوای آموزشی کتاب مربوطه را برای والدین شرح می دهند. اما برای اطلاع پیشاپیش از محتوای هر ترم می توانید به سایت www.farsimaths.irمراجعه فرمایید.
آیا شروع آموزش ها در سنین خردسالی، شانس زندگی کودکانه و شاد را از کودکان نمی گیرد؟
سنین قبل از دبستان دوره طلایی رشد شناختی و ذهنی کودکان هستند؛ دورانی که اگر با آموزش های صحیح از آن در جهت افزایش ظرفیت ذهنی استفاده نشود در دوران بعدی رشد، چنین فرصتی دست نخواهد داد. لذا درخصوص اهمیت آموزش در این دوران هیچ شکی نیست و پژوهش های زیادی این موضوع را تائید کرده اما برای اینکه کودکان در این سن به شادی و تفریح نیز بپردازند و خاطرات خوش این دوران را برای دوره های بعدی زندگی ذخیره کنند، نیاز به آموزشی مبتنی بر بازی و شادی دارند.
آموزش های iMaths گروهی انجام می شود یا فردی؟
پیش فرض آموزش درiMaths به صورت گروهی است. اما از آنجا که در iMaths تلاش می شود خصوصیات فردی کودکان نیز مد نظر قرار گیرد، مربی به این قضیه توجه داشته و در صورت نیاز کودکی به آموزش فردی به صورت تک نفره و یا با آموزشی متفاوت، تلاش می کند کودک را در رسیدن به درک مفهوم یاری دهد.
با شروع تحصیل در کلاس اول، درس ها تکراری و خسته کننده نخواهند بود؟
در پایه اول دبستان بیشترین تمرکز بر آموزش نوشتن و خواندن است، کودکانی که آی مت را گذرانده اند و با اعداد آشنا هستند، می توانند علاوه بر تمرکز بیشتر بر یادگیری زبان فارسی، با اعتماد به نفس بیشتری در ساعات تدریس ریاضی عمل کرده و بازخورد مثبتی از معلم خود دریافت کنند که بی شک در افزایش مهارت های اجتماعی و ارتباطی آنان بی تاثیر نخواهد بود. از طرفی مباحث و محیط آموزشی آی مت علی رغم اینکه مکمل آموزش های رسمی است. شباهت زیادی با این آموزش ها نداشته و باعث نمی گردد که آموزش های رسمی خسته کننده و تکراری به نظر بیایند.
اگر کودکان دوره های iMaths را به پایان نرسانند و در بین را رها کنند چه مشکلاتی پیش خواهد آمد؟
توصیه ما این است که با iMaths تا پایان دوره ها همراه باشید و اگر نگران بالا رفتن سن کودک خود هستید می توانید از دوره های ویژه که به صورت فشرده برگزار می شود استفاده کنید. اما اگر به هر دلیلی کودک نتوانست دوره های iMaths را به پایان برساند بازهم اتفاقی نخواهد افتاد. کودک شما هرچه که بیشتر بتواند در iMaths بیاموزد، شانس درک عمیق تر و لذت بخش تر خود را از ریاضی افزایش خواهد داد و در هر مرحله ای که از iMaths جدا شود، از آنجا که مفاهیم پایه ای ریاضی با ذهن وی عجین شده اند می تواند از آنها در آموزش های رسمی خود به راحتی استفاده کند.
iMaths با UCMAS چه تفاوتی دارد؟
اولین تفاوت این دو در سن کودکان است. iMaths خاص کودکان 3 تا 7 سال و UCMAS برای کودکان 6 تا 13 سال طراحی شده است. تفاوت بعدی در محتوی دو سیستم است در iMaths مفاهیم پایه ریاضی و زبان ریاضی مد نظر است در صورتی که در UCMAS از یکی از شاخه های ریاضی یعنی حساب همراه با ابزاری به نام چرتکه جهت توسعه ذهن استفاده می شود. در UCMAS هدف اصلی بکارگیری نیمکره های چپ و راست مغز به طور توام جهت استفاده بیشتر از پتانسیل مغز است. پیشنیاز ورود به دوره UCMAS آشنایی کامل کودک با مفهوم عدد(Number sense) است که معمولاً این توانمندی را در حالت کلی کودکان 6 سال به بعد دارند. بنابراین توصیه ما اینست که کودکان زیر 6 سال با iMaths شروع نمایند.